Optimera dina intag av kosttillskott

 

image

Protein
Protein är viktigt för att reparera skadad muskelvävnad. Det är inte bara grunden till allt liv, utan även musklernasbyggstenar. Adekvat återhämtning kräver adekvat proteinintag. Proteindrinkar med vassleprotein är ett smidigt sätt att få i sig tillräckligt mycket protein för att effektivt återhämta musklerna. Kosttillskottets höga biologiska värde gör att det fungerar lika bra före som efter träning, mellan eller till måltider, och platsar som både träningsnutrition och komplement.
Intagstiming: Vassleprotein – samband med frukost & efter träning.
Kasein – Mellanmåll & innan läggdags(frivilligt)

Aminosyror
Tillskott av aminosyror används främst för att påskynda återhämtning, stimulera muskeluppbyggnad och för att hindra muskelnedbrytning. Aminosyror medverkar till reparationen av all mänsklig vävnad så ett tillskott av aminosyror kan med fördel användas av alla idrottare!

När du nu ligger på en lågkalori diet så kan du inte få för mycket aminosyror.
Dels för att minimera risken av muskelförlust.
Men det ger en bättre mättnad under en diet och du kan stort sett sippa på aminosyror under hela dagen.
Speciellt om du kör periodisk fasta.
BCAA – under träningen.
EAA – under fastan, mellan måltider, innan träning och efter träning.

Creatine Monohydratets
Kreatin är ett naturligt förekommande förening hos ryggradsdjur. Det produceras i njurarna, bukspottkörtelnoch levern, och kan även intas genom livsmedel som fisk och kött. Kreatin överförs till musklerna där det sedan konverteras till fosfokreatin. fyller då energikällan imuskelcellerna genom att omvandla ADP (adenosindifosfat) till ATP (adenosintrifosfat).
Kreatinmonohydrat är det idealiska kreatinet eftersom det innehåller mest kreatin per vikt. Vissa distributörerhävdar att kreatin främjar intracellulär hydrering, som stöd i muskel återhämtning och ökad styrka. Ökar vätskeansamling i muskelcellerna minimerar proteinnedbrytning.

Det är viktigt att du kommer ihåg laddningsfasen och inte hoppas över någon dos. Det på grund av att kroppen kanske inte tar upp dina doser på bästa sätt hela tiden, till exempel om du äter mat i samband med ditt intag.

Vitaminer
Vitaminer är en underskattad faktor när man talar omåterhämtning. Vitamin kanske inte bygger muskler, maximerar prestationsförmåga, eller på annat sätt påverkar den akuta responsen av tung styrketräning. Men det är viktigt att få i sig tillräckligt mycket vitaminer för att immunförsvaret ska fungera normalt. Det hjälper dig att hålla dig frisk och bekämpa fria radikaler. Ett tillskottmed vitaminer, antingen i form av multivitamin tillskott eller specifika vitaminer som C-vitamin eller D-vitamin, kan vara bra när du äter en ensidig kost som inte tillgodoser kroppen med allt den behöver. Extra viktigt blir det med vitaminer när du deffar.
Intagstiming: Multivitamin direkt efter träningen.

Omega-3
För att kroppen ska återhämta sig på ett optimalt sätt efter träning är det viktigt med en normalt fungerande hormon produktion. För att skapa hormoner som livsviktiga för fettminskning, muskeltillväxt och återhämtning behöver kroppen få i sig fett genom kosten. Det gäller allt från testosteron, tillväxthormon till ghrelin och thyroid-hormoner. För adekvat återhämtning är det inte bara sunt, utan kanske rent utav en nödvändighet, med kosttillskott med essentiella fettsyror. Ett tillskottav omega-3 är bra för hormonproduktionen ochförbättrar återhämtningen.
Intagstiming: 2 gram till frukost, lunch, middag.

Fettförbränning
L-Karnitin är betydelsefull för kroppens omsättning avfett och ett tillskott av denna viktiga aminosyra optimerar fettförbränningen i muskelcellerna.
L-Karnitin transporterar frigjorda fettsyror in i cellernasmitokondrier där de oxideras till energigivande bränsle.
Vid brist på L-Karnitin når förbränningen inte sin fullapotential och du får en nedsatt prestationsförmåga, dessutom ökar mängden skadligt blodfett.
Intagstiming: 20 min innan träning.