“Jag är så trött, jag måste bara ha en kaffe först”

2-2

“Jag är så trött, jag måste bara ha en kaffe först”

-
-
Ett uttryck som inte alltför sällan nämns i vårt kaffetörstiga land som tar plats nummer två som det mest kaffedrickande landet i världen efter Finland. Ändå smakar kaffe beskt och ganska äckligt första gångerna vi dricker det, men man lär sig snabbt tycka om kaffesmaken. Kaffe är starkt beroendeframkallande vilket beror på koffeinet i kaffebönorna som har effekt på centrala nervsystemet i hjärnan. Koffein påverkar dopaminsystemet och ger en känsla av eufori som lyfter vår energi, piggar upp livet och skärper våra sinnen.

Hur fungerar koffein:

Koffein molekylen är väldigt lik adenosinet i sin uppbyggnad, vilket gör att koffein fäster in och konkurrerar om exakt samma receptorer som adenosinet. Den stora skilladen är att adenosin gör oss lugna och kan varva ner när vi behöver vila medan koffein har en direkt uppiggande effekt. När koffeinet fäster på receptorerna kommer adenosinet inte kunna fästa in på cellen vilket leder till att vi blir pigga. 

Effekten 
när koffeinet har bundit till receptorerna blir effekten att hjärnan blockerar trötthetskänslorna vilket ger en ”falsk pigghet” och eftersom hjärnans trötthetssignaler är blockerade svarar kroppen med att i sin tur med att utsöndra Adrenalin och Kortisol (stresshormoner) vilket ökar hjärtfrekvensen, höjer blodtrycket och gör oss ännu piggare. Så den där “kicken” av koffein är inget annat än ren och skär stressreaktion. 
Koffein har som sagt en kraftig effekt på centrala nervsystemet likt många droger och är därför starkt beroendeframkallande. Många som försöker sluta eller dra ner på koffeinet mår ohyggligt dåligt i flera dagar efteråt och får biverkningar som huvudvärk, extremt trötthet och tendens till depression. Även våra binjurar får jobba hårt med att pumpa ut adrenalin och kortisol blir utmattade och kommer inte producera kortisol enligt dygnsrytmen vilket leder till extrem morgontrötthet.-
-
En person med utmattade binjurar är oftast mycket trött och stresskänslig. Sömnlöshet är väldigt vanligt. Koffein gör oss därför i längden trötta.

Missförstå mig inte, jag är en sucker för Redbull sockerfri. Däremot förstår jag mina begränsningar. Om jag nu är trött så löser jag inte problemet med att gnälla om det och tar ett uppiggande. Jag löser problemet med att lägga mig tidigare mot kvällen.

Inga ursäkter.

Stay strong

/Coach