8 enkla sätt att hitta viljan till att träna.

 

2.2-4Ibland är det inte så enkelt att bara bita ihop.

Lär dig hemligheten till motivation som världskända coacher använder för att motivera sina atleter under tuffa tider.

Varje atlet, det spelar ingen roll vilken nivå eller stil, har ”en av dem dagar”.

Max träningen är precis där i din kalender, men du känner att du inte ens är i närheten utav att klara den. I själva verket, kan det kännas mer tilltalande att skala insidan av näsborrarna med en potatisskalare doppad i bensin, än att behöva kämpa sig igenom sin träning.

Tänk inte att det bara är en fråga om att vara tuff eller stark. Atleter inom alla discipliner möter dagar från en tid till en annan där ingenting känns rätt, och de som befinner sig där frågar sig själva: ”är jag lat, eller behöver jag en extra vilodag?”

Innan du drar täcket tillbaka över huvudet, prova gärna dessa åtta strategier som jag själv och mina klienter har använt oss av för att slå lata dagar en gång för alla!

 

Steg 1 Planera ordentligt.

Du har säkert hört folk säga om och om igen att misslyckas med en planering är en planering till att misslyckas.

Det gäller särskilt när man talar om styrketräning. Efter ett periodiserat synsätt där lastparametrar är korrekt anpassade till dina cykler.

Varför?

Det svarar på alla dina frågor när det kommer till frågan om ”vad ska jag göra”? I själva verket tar de ur händerna helt. Allt som återstår vid den beslutna punkten är om du kommer göra det du ska, eller inte.

Steg 2 Meditera.

Detta kanske låter lite esoteriska, men icke.

Missförstå mig inte. Detta betyder inte att du behöver meditera jämt och ständigt. Gör detta när du känner att din dag inte går som det ska. 20 minuter av meditation kommer rensa ditt tröga tänk. Dessutom kommer du boosta din vilja, vilket kan hjälpa dig att gå till träningen med ett syfte och klarhet.

Steg 3 Träna med en ”Imaginary Opponent”.

För någon dag sen tränade jag med den legendariska tyngdlyftaren Lu Xiaojun.

Dock var vi inte på samma nivå gällande vikten på skivstången. Men intensiteten var där och tekniken blev genast bättre då jag ”ville” imponera Lu Xiaojun.

Jag vet att det kan låta lite udda att träna med någon som inte är där. Hursomhelst, min erfarenhet, att träna med din förebild kan faktiskt göra dig starkare.

 

Steg 4 Att förstå att det kunde ha vart värre.

Ibland allt du behöver göra att vända motivationen switchen är en förändring av perspektiv. Nyligen såg jag en man som har varit med om någon form av olycka, haltande kom han till gymmet, en frustration från min sida att se honom byta om utan att få någon hjälp. Men du måste förstå, så fort han var ombytt och klar gick mannen raka vägen in till gymmet.

Mannen var som en demon inne i gymmet, peppade och inspirerade alla inne på anläggningen. Det var inget som hindrade honom att träna och må bra.

De dagar jag inte känner för att träna så påminns jag alltid om denna man.

Dedikerade nästa träning till dem hjältar som har förlorat sina delar genom att försvara ditt liv. Var tacksam att du kan göra ditt knäböj eller marklyft överhuvudtaget. Ta vara på den lyxen!

Steg 5 Bli hyperaktiverad av att titta motivations videos till din sport.

Detta låter kanske inte så nobelt som att meditera eller tänka på veteraner, men när nobelt fallerar. Så är det dags för lite våld ”testoboosting”.

Tvivlar du på mig? Titta gärna lite på några av mina favoriter.

Remember the titans motivationstal, gladiator eller jet li ”kiss of the dragon när han spöar skiten ut 50 franska poliser med svart bälte.

Steg 6 Gör något annorlunda, men gör något.

Detta gäller när du inte kan möta ditt program som den förväntar utav dig.

Till exempel, du kommer till gymmet och ryggen har inte återhämtat sig ifrån ditt PB(personbästa) i fri vändning från ditt senaste pass. Dessutom kräver ditt program fri vändning. Men du vet att skivstången kommer förflyttas så sakta att du kan klocka den med din kalender.

Så ”idag” är den dagen du ska köra en timme underarmar. Min erfarenhet som tyngdlyftare och coach, detta komplement är perfekt lösning för en sådan dag.

Tvivlar ni igen? Testa vetja!

 

  1. thors hammare pronation (rotera handflatan ned)

4 set av 8-12 reps, tempo 3020, vila 60s

  1. thors hammare supination (rotera handflatan upp)

4 set av 8-12 reps, tempo 3020, vila 60s

  1. wrist curl supinerat.

3 sets of 15-20 reps, tempo 20X0, vila 60s

  1. wrist curl pronerat.

3 sets of 15-20 reps, tempo 20X0, vila 60s.

  1. twisting plates.

3 set of 15-20 reps, tempo 1010, vila 60s.

Investera dig gärna på några fatgripZ

 

Steg 7 Använd dig av essentiella oljor.

Essentiella oljor har länge varit ett hemligt vapen för många atleter, och det finns många av dem som kan hjälpa dig att träna tuffare.2.3

Tex. Ryska powerlifter Kirill Sarychev, som nyligen gjorde ett nytt världsr
ekord i bänkpress. Kirill Sarychev använder sig mer än gärna utav sig peppar olja innan ett maxlyft.

Denna taktik är inte ny. Gladiatorer och andra forntida atleter har använt sig utav aromaterapi för att tagga till och boosta återhämtningen i flera år.

Senare studier har visat pepparmint olja innan träning har en stor påverkan till prestation inför träning eller tävling.

För att prova om detta funkar för JUST dig,

Tillsätt några droppar i ett glas vatten och drick det innan ditt träningspass.

 

 

 

 

Steg 8 Se din träning som en belöning.

Fick denna strategi från min extraordinära lärare/mentor/coach, Michael Björk.

När man har tränat under en längre tid är det enkelt att man hamnar i ett tänkesätt där din träning är din bestraffning. Men när du ser din träning som en belöning så ändrar du ditt tankesätt totalt.

Strength & Harmony

/Coach

Referens

  1. Meamarbashi. A (2014). Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance.